Nanotuburile - solutia viitorului in domeniile stiintei

Nanotuburile, solutia viitorului

Nanotuburile sunt considerate solutia viitorului in aproape toate domeniile stiintei. In cercetarea medicala si in biologia moleculara, nu puteau fi insa folosite, pentru ca erau periculoase pentru tesuturile vii. O echipa de cercetatori americani a rezolvat acum aceasta problema.

Nanotuburile sunt alcatuite din atomi de carbon legati intre ei, iar diametrele acestor tuburi nu depasesc marimea a 10 atomi. Datorita proprietatilor lor (rezistenta si o foarte buna conductivitate electrica), sunt vazute drept solutia viitorului in numeroase domenii ale stiintei contemporane, de la electronica moleculara la aviatie, unde cercetatorii spera sa poata obtine din nanotuburi materiale foarte usoare si deosebit de rezistente. Nanotuburile au atras si cercetatorii din domeniile biologiei moleculare si al medicinei. Si asta pentru ca exista speranta de a utiliza nanotuburile drept senzori moleculari care pot detecta enzimele din interiorul celulelor vii, precum si la dezvoltarea unor noi tratamente medicale impotriva unor boli acum incurabile, cum este cancerul. Exista, insa, o problema majora. Nimeni nu reusise sa descopere de ce nanotuburile de carbon erau toxice, ducand la moartea celulelor cu care intrau in contact.

Cercetatorii de la Universitatea din Berkeley, California, au anuntat acum rezolvarea acestui impediment. Ei au creat un invelis special, alcatuit din polimeri sintetici, care seamana cu moleculele existente in mod natural pe suprafata externa a celulelor corpului uman. Au acoperit apoi nanotuburile de carbon cu acest invelis. Rezultatul a fost spectaculos. Si asta pentru ca celulele pe care au fost experimentate nanotuburile cu noul lor invelis nu au mai avut de suferit. Iar stratul protector are si capacitatea de a atasa nanotuburile de suprafata celulelor.

Autorii inventiei spun ca, in viitor, vor incerca sa obtina si alte invelisuri speciale, care ar putea sa ataseze nanotuburile doar de anumite celule, cum sunt celulele canceroase. Exista, insa, si specialisti care spun ca, in ciuda noului invelis care le face acceptate, nanotuburile de carbon vor fi toxice pentru organism. Si asta pentru ca nu pot fi eliminate in mod natural de catre rinichi sau ficat. Si, cum nanotuburile nu sunt biodegradabile, ar putea deveni periculoase pentru sanatatea unor potentiali pacienti. Cercetatorii de la Berkeley sunt insa optimisti. Ei spun ca lucreaza in acest moment la descoperirea unei modalitati prin care organismul uman sa elimine nanotuburile in mod natural dupa cateva luni.

Sursa : http:///www.bbc.co.uk/romanian/



CHORUS - versiune BETA

close_small
  • Bună ziua!
    Cu ce vă pot ajuta?

send