Calitatea Energiei Electrice - Eficienta consumului de energie electrica (partea 1)

Energia electrica este o marfa pe care o cumparam cu totii asa cum ne este ea furnizata de catre operatorul de furnizare. Spre deosebire de toate celelalte marfuri, la care ne punem problema calitatii acestora la achizitionare, si avem posibilitatea de a alege, in ceea ce priveste calitatea energiei electrice aceasta depinde de cum se face negocierea intre furnizor si consumator. De asemenea, daca la orice alte produse putem spune despre calitate ca ridica pretul, in cazul energiei electrice se poate spune ca, respectand anumite standarde de calitate, pretul acesteia reflectat in bugetul consumatorului poate chiar sa scada.

Calitatea energiei electrice trebuie abordata bidirectional, atat din perspectiva consumatorului cat, si din perspectiva furnizorului.

Daca, pana nu demult, problema calitatii energiei, respectiv perturbatiile aparute in retelele electrice, era pusa pe seama receptoarelor dezechilibrate neliniare de mare putere (instalatii de sudare, cuptoare cu arc electric, tractiune electrica etc.), in ultima perioada s-a constatat ca, alaturi de acestea, la producerea regimurilor perturbante, mai ales periodic nesinusoidale, participa si o diversitate mare de receptoare de mica putere (0,1 – 1kW), dar a caror putere insumata conduce la valori comparabile cu cele ale marilor consumatori, printre acestea fiind : masini de spalat automate, congelatoare, frigidere, instalatii de aer conditionat, calculatoare de birou, imprimante, faxuri, copiatoare etc.

Majoritatea dintre acestea prezinta la intrare sisteme de alimentare a echipamentelor electronice cu surse in comutatie, fapt care conduce la deformarea curbelor de tensiune si de curent.

In aceste conditii, compensarea puterii reactive in nodurile retelelor de distributie si, in general, controlul puterii reactive in sistemele electrice de putere nu poate fi efectuata separat de echilibrarea sarcinii si filtrarea armonicilor. Luarea unor masuri unilaterale poate afecta defavorabil calitatea energiei electrice.

In ceea ce priveste calitatea energiei electrice, indiferent cum aceasta este perceputa (calitatea produsului energie electrica, calitatea serviciului de alimentare cu energie electrica, calitatea sistemului automat ierarhizat in care se produce energia electrica), ea este apreciata pe baza indicatorilor de calitate specifici sau globali. Avand in vedere dezideratele de interconectare a sistemului energetic national cu sistemul energetic european, se manifesta tot mai pregnant preocuparile de modernizare, eficientizare si imbunatatire a calitatii alimentarii cu energie electrica.

Calitatea alimentarii cu energie electrica este influentata de doua grupe de fenomene: fenomene aleatoare (supratensiuni tranzitorii, intreruperi de scurta si lunga durata, goluri de tensiune) si fenomene permanente si semipermanente (variatii rapide sau lente de tensiune, nesimetrii de curent si tensiune, armonici generate). Dintre acestea, printre cele mai frecvent intalnite si cu efecte mai importante, sunt: prezenta armonicelor de curent si a armonicelor de tensiune, precum si nesimetriile tensiunilor si curentilor de alimentare.

>> continuare (partea a II-a)



CHORUS - versiune BETA

close_small
  • Bună ziua!
    Cu ce vă pot ajuta?

send